Att tänka på när man ska sälja sin bostad

Finns det något att tänka på när man ska sälja sin bostad? Givetvis. Det finns massor av detaljer som kan spela en avgörande roll i hur pass smidigt en affär fortlöper samt hur mycket pengar man kan få.

En fråga som direkt avgör är var man bor. Det är skillnad på att sälja en bostad i Stockholm med omnejd och att sälja en bostad i en mindre ort. Det senare kan innebära färre alternativ som en följd av den mindre marknaden - något som tydligare innebär att köparen sitter med trumf på hand och kan diktera villkoren i de flesta fall.

I Stockholm har trenden förvisso börjat svänga i en liknande riktning - det finns en överhettning på marknaden och priserna har stabiliserats - men det är ändå där som en bostadsförsäljning kan innebära störst skillnad i form av slutpris.

Säljer man och följer några givna regler så får man bättre betalt. Säljer man utan en plan så kan det innebära ett sämre slutpris. Det tydliga i Stockholm är att den skillnaden kan innebära flera hundratusen kronor.

Glad familj och en mäklare

Så säljer du på bästa sätt

Hur säljer man då till bästa möjliga pris? Det finns naturligtvis inga garantier - till syvende och sist så handlar en bostadsaffär om en logik: man vill ha två stycken - minst - budgivare som till varje pris vill köpa den bostad man lägger ut.

Men, det finns vägar att ta i syfte att attrahera så många spekulanter som möjligt. Här följer därför några punkter som kan vara värda att ha i åtanke om du funderar på att sälja din bostad i- och kring Stockholm:

  • Värdera. En värdering är nödvändig och detta sett till att du förmodligen står inför att köpa en ny bostad och därigenom också vill veta ungefär hur mycket pengar du har att röra dig med. Du kan antingen göra en värdering via en mäklare eller genom att se över priserna vid tidigare försäljningar i ditt område.

 

  • Köpa eller sälja först? Båda varianterna har sina för- och nackdelar. Väljer du att köpa en bostad innan du sålt din nuvarande så har du dels en tidspress på dig och dels så riskerar du även att sitta fast med dubbla lån - något som kan forcera fram ett lägre pris i samband med att du säljer. Du accepterar, som en följd av pressen, det bud som kommer in; trots att det kanske ligger väl lågt i förhållande till dina förväntningar. Väljer du att sälja först så har du tid att vänta in rätt bud, men å andra sidan så riskerar du att hamna mellan stolarna och stressa fram en ny bostad. Båda har, som sagt, tydliga för- och nackdelar. De flesta väljer emellertid att sälja sin bostad först och förlita sig på att kunna flytta in hos vänner under en period.

 

  • Välja mäklare. En mäklare är inget måste, men det innebär en tydligare strategi i samband med försäljning. Det finns fördelar i att anlita en mäklare: du får hjälp med annonsering, du får hjälp med fotografering och styling, du får hjälp med visningarna och du får ett stöd genom hela processen. Det är spännande att sälja en bostad, men det handlar även om en stressig process där en mäklare - genom vana och rutin - kan lotsa en säljare från stormigt hav till trygg hamn.

 

  • Sälj i rätt läge. Det handlar inte enbart om tur att sälja en bostad till ett högre pris och det är ingen slump att vissa objekt drar till sig ett större intresse än andra. Det handlar mycket om strategi också. Marknadstrender är svåra att förutse och vanskliga att förlita sig på. Man kan aldrig veta hur priserna ser ut om ett år eller ett halvår. Däremot så kan man spekulera i andra saker: när är marknaden som sämst exempelvis och när ska man undvika att sälja? Under semester och under storhelger är två exempel på detta; köpare skjuter upp sina visioner och planer och tar nya tag efteråt. Samtidigt så ska man även veta att konkurrensen ökar efter att dessa högtider passerat - andra säljare tänker likadant. Här kan man vara lite smart och gärna utgå från det egna området och hur marknaden där ser ut. Viktigt är att man förberett allting innan. Annonsen ska vara färdigställd och ett tryck på datorn från att hamna på Hemnet.

 

  • Tänk till innan. Det kan vara läge att tänka igenom processen innan man säljer. Finns det något som kan öka priset? Att renovera innan en försäljning kan innebära en mer tilltalande bostad, men där handlar det även om att vara sparsam med utgifterna. Att renovera ett helt kök eller ett badrum garanterar inte att utgifterna förvandlas till investeringar i form av att slutpriset ökar radikalt. Däremot kan de små ingreppen vara ytterst lönsamma. Måla om, tapetsera, slipa golven och så vidare. Man ska även överväga professionell hjälp med inredningen. Att man som säljare är förtjust i sin bostad och sina möbler innebär inte att köpare får samma känsla. En stylist kan göra skillnad.
Kontakta oss redan idag - vi säljer din bostad i Sundbyberg!

22 Jan 2020